3d gaming3d tv games

3D gaming engine is de motor van iedere 3D game

3D gaming engine erg belangrijk

Voor 3D gaming is een 3d gaming engine erg belangrijk. Dit is namelijk de figuurlijke motor voor je 3D-game. Lees hier meer over wat zo’n 3D gaming engine precies inhoudt.

Wat een 3D gaming engine inhoudt

Een 3D gaming engine, zul je misschien denken: dat klinkt als iets heel ingewikkelds met veel cijfertjes en codes. Maar houdt het in? De gaming engine is eigenlijk het allerbelangrijkst onderdeel van je 3D game. Zonder een gaming engine heb je niets aan je game. Dan valt er niets te gamen, omdat je figuurlijke motor ontbreekt. Een 3D gaming engine bestaat uit drie delen: de rendering engine, de physics engine en de scripting engine. Alle drie zijn ze belangrijk voor het spelen van je game.

Rendering engine

De rendering engine heeft als functie het berekenen wat er op het scherm moet komen. Deze engine bepaalt waar het licht vandaan moet komen en geeft aan waar de 3D-modellen moeten staan. Er is een sterke communicatie gaande tussen de rendering engine en je videokaart van een computer. Met DirectX kun je dit gebruiken voor Windows. Ook kun je OpenGL gebruiken.

Andere engines

De physics engine zorgt ervoor dat alle objecten in je game realistisch bewegen. Deze engine houdt bijvoorbeeld rekening met de zwaartekracht, zodat er bijvoorbeeld een valversnelling kan plaatsvinden als een object in een diepte valt. Tot slot is er de scripting engine. Deze engine zorgt voor alle in scene gezette acties, zodat je als speler het gevoel hebt dat je niet alleen zit in de game.

Soorten 3D gaming engines

Er zijn verschillende gaming engines voor 3D. Onder meer Env3D, Horde3D, Panda3D, Wire3D en 3D Rad zijn 3D gaming engines. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een open source 3D gaming engine, wanneer je zelf aspiraties hebt in de wereld van 3D gaming. De gaming engine Torque 3D wordt binnenkort open source en dus gratis. Er zijn meer 3D gaming engines die open source werken. ORGE en Panda3D zijn hiervan voorbeelden.

3D gaming op 3D-televisie

De 3D gaming engine biedt dus het fundament voor iedere 3D game. Op deze manier wordt het mogelijk om 3D games te spelen op zowel de Playstation als op de pc. Er zijn tegenwoordig ook 3D-televisies, waarop je je Playstation 3 kunt aansluiten, maar ook bijvoorbeeld je 3D laptop of pc. Op deze manier zie je je 3D game op groot scherm.

Soorten 3D games

Op de Playstation 3 zijn er de afgelopen jaren diverse games uitgekomen die geschikt zijn voor 3D. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld The Last Guardian, Killzone 3, Resistance, Hustle Kings, Dungeon Defenders en Batman: Arkham City. Voorbeelden van 3D games voor op de pc zijn onder meer Skyrim, The Witcher 2, en Trine 2 en Batman: Arkham City.